Охріменко Олена Володимирівна

Методичний офіс КЗ "Олександрівський ліцей №2"

Заступник директора з навчальної роботи
Охріменко Олена Володимирівна

Написати листа

Про роботу творчих учнівських лабораторій у 2016-2017 н.р.

18.05.2017 в 19:48 Події 541 0

У 2016 - 2017 навчальному році з метою створення системи роботи з обдарованими учнями та з метою виявлення здібних і талановитих школярів , підтримки їх творчого потенціалу, забезпечення сприятливих умов для активного розвитку їх інтелектуальних здібностей та залучення до поглибленого вивчення основ наук у КЗ «Олександрівське НВО №2» на базі 6 предметних кафедр (вчителів - словесників, фізико - математичного циклу, природничого циклу, історико - гуманітарного циклу, іноземної філології та трудового навч ання) створені та працювали 9 творчих учнівських лабораторій: юних філологів, математиків, фізиків, інформатиків, біологів та хіміків, географів, істориків, а також з англійської мови та трудового навчання, які об’єднали школярів КЗ «Олександрівське НВО № 2» за одним навчальним предметом.

В організації та проведенні занять брали участь керівники предметних кафедр та творчих учнівських лабораторій, заступник директора з навчальної роботи Охріменко О. В. Керівниками предметних кафедр с творено інформаційний банк даних «Обдаровані та здібні діти КЗ «Олександрівське НВО №2» .

У кожній творчій учнівській лабораторії працювали ініціативні групи вчителів - предметників, які оволоділи певним методичним інструментарієм для розкриття творчого потенціалу дітей, розвитку їхніх здібностей, стимулювання творчих інтересів, потреб та уподобань , розробили план роботи змістовного проведення предметного дня та використали оптимальні інноваційні інтерактивні та інформаційні технології .

З 23 березня – 5 травня 2017 року проведено 9 засідань творчих учнівських лабораторій з базових дисциплін: 8 – в опорній школі Олександрівському НВК та 1 засідання з фізики - на базі Несватківської філії.

Засідання проводились у 2 етапи:
І – теоретичний: 3 робочих уроки з перервами , проведені вчителями - предметниками з усіх філій та опорної школи, які входять до складу КЗ «Олександрівське НВО №2» у різних методичних формах, які сприяли розвитку знань, умінь і навичок учнів. Під час занять педагоги працювали над формуванням креативної особистості, стимулювали учнів до самостійного пошуку та самореалізації в сучасному суспільстві , намагалися забезпечити їм ґрунтовні, міцні знання з відповідної навчальної дисципліни з певної тематики та озброїти їх практичним розумінням основ наук .

Кожне засідання творчої учнівської лабораторії мало психологічний супровід за участі кафедри практичних психологів.

ІІ етап – практичний: позакласний захід з предмету у різних формах. Наприклад: гра - змагання «Знавці хімії», «Народознавчий турнір» ( історія), «Географічний калейдоскоп» та «Інтелектуальне шоу» ( географія), вікторина « Чи знаєш ти англійську мову? » (англійська мова), КВК «Розумники і розумниці» (трудове навчання).

Учасники творчих учнівських лабораторій отримали випереджувальні завдання в міжзанятійний період з презентацією своїх напрацювань на наступному засіданні. Результати цієї роботи мали вагомий позитивний вплив на інтелектуальний розвиток учнів:зріс пізнавальний інтерес учнів до певних навчальних предметів;  покращився рівень навчальних досягнень з обраних дітьми дисциплін;  школярі частіше виявляють бажання брати участь у роботі творчих учнівських лабораторій, конкурсах, олімпіадах.

Отже, спільна робота педагогів КЗ «Олександрівське НВО №2» у розвитку творчих здібностей учнів є запорукою успіху школярів у навчально - виховному процесі.


Ключові слова: 2017, роботу, квітень
Всього коментарів: 0
avatar